Skoči na glavno vsebino

Raziskovalci v januarju

Bilo je mrzlo januarsko jutro, zima je kazala svoje zobe, toda na obrazih otrok so bili nasmeški. Ta dan smo nestrpno pričakovali, kajti z avtobusom smo se odpeljali v mesto Maribor, natančneje na Lent, kjer stoji velika hiša, v kateri so doma pravljice in lutke ter je na vsakem koraku moč zaznati pričakovanje in navdušenje. Že veste o kateri hiši govorimo? To je lutkovno gledališče.

Ko sva otrokom zastavili vprašanje, če vedo kaj je to lutkovno gledališče, se je iz njihovih ust vsulo veliko odgovorov. »ja, lutke, pravljice igrajo,…velika dvorana s sedeži,… tam je lepo in zabavno, tiho moramo biti tam, …ati me je tja peljal, mi smo bili tam že z vrtcem…« In tako se je naše potovanje v svet lutk začelo…

Otroci imajo radi pravljice… vsaj eno preberemo ali poslušamo vsak dan, tudi igre vlog, lutke in predstave so jim blizu. Strokovnjaki predšolske vzgoje z različnih področij pravijo, da lutkovne in gledališke predstave dajejo otrokom nek pogled na svet, do neke mere jih tudi vzgajajo. Vzgojiteljice smo se v vrtcu že večkrat prepričale, da imajo lutke velikokrat večjo moč kot besede staršev ali besede vzgojiteljev, oz. so zelo dobro vzgojno sredstvo. Otroci se velikokrat poistovetijo z lutko ter jim vzbudijo npr. željo po branju in poslušanju pravljice, pomenu umivanja rok, ločevanja odpadkov, itd. Podoben učinek imajo tudi lutkovne, gledališke predstave, ki so za njihov razvoj zelo pomembne. Z ogledom otrokom omogočimo izmenjavo izkušenj, ob katerih rastejo, se razvijajo, krepijo ustvarjalnost, čustveni in razumski svet, samo vživljanje v lutko pa pomeni bogatenje otrokovega čustvenega in psihosocialnega sveta. Strokovnjaki so si edini tudi v mnenju, da pozitivni lik ali lutka uči otroke reševati težave na ustvarjalen način, brez posledic ter tudi kako se težavam izogniti ali  jih začeti reševati. Lutke pomagajo otrokom spoznavati simbolni svet, ob njih spoznavajo glasbo, ples, igro, likovno umetnost ter krepijo njihovo samopodobo. Razvijata se estetski vidik in kreativnost posameznika. Lutkovne in gledališke igre tako odpirajo in širijo otrokov prostor za nove izkušnje in spodbujajo čustveno doživljanje.

…in česa smo se mi naučili ob gledanju predstave? Da dobro zmaga nad zlem, da se vedno poplačata trud in prijaznost, vsekakor pa, da ima lepa beseda čarobno moč in vedno najde lepo mesto ter nariše nasmeh na obraz.. Polni prijetnih vtisov smo se vrnili iz lutkovnega gledališča in se dogovorili, da bomo predstavo v vrtcu zaigrali tudi mi. Le še pravo pravljico moramo izbrati.

Vzgojiteljici Jasna in Neja

(Obiskano 14 krat, 1 obiskov danes)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost