ROŽICE PEČEJO BELOKRAJNSKO POGAČO
Last Updated on 18. 12. 2024 s strani Vesna Kos
Letos smo med 11. in 17. novembrom prvič obeležili Teden slovenske hrane, ki spodbuja k ponovnemu odkrivanju bogate tradicije domačih jedi ter koristi lokalno pridelane hrane.
V našem oddelku so otroci preko fotografij spoznavali tradicionalne slovenske jedi, se o njih pogovarjali in izdelali plakat.
Odločili smo se, da spečemo Belokrajnsko pogačo, saj je ravno ta ena izmed najbolj prepoznavnih in priljubljenih slovenskih jedi.
Gre za preprosto, a okusno pogačo, ki je priljubljena ob različnih praznikih, druženjih in kot prigrizek ob kavi ali čaju.
Zakaj je posebna? Belokrajnska pogača ni le okusen obrok, temveč ima tudi simboličen pomen. V preteklosti je bila pogača pogosto del običajev ob praznovanjih ali pomembnih dogodkih v življenju ljudi, kot so poroke, birme ali drugi družinski dogodki. Je preprosta jed, a vseeno ima globok kulturni pomen za ljudi v Belokrajini.
Otroke sva pri pripravi pogače vključili v vse faze priprave, od mešanja sestavin do oblikovanja in premazovanja pogače, kar je bilo zanje zelo zabavno in poučno.
Ko je bila pogača pečena, pa smo jo z veliko slastjo pojedli.
Njami.
Vesna Kos