Skoči na glavno vsebino

ROŽICE PEČEJO BELOKRAJNSKO POGAČO

Last Updated on 18. 12. 2024 s strani Vesna Kos

Letos smo med 11. in 17. novembrom prvič obeležili Teden slovenske hrane, ki spodbuja k ponovnemu odkrivanju bogate tradicije domačih jedi ter koristi lokalno pridelane hrane.

V našem oddelku so otroci preko fotografij spoznavali tradicionalne slovenske jedi, se o njih pogovarjali in izdelali plakat.

Odločili smo se, da spečemo Belokrajnsko pogačo, saj je ravno ta ena izmed najbolj prepoznavnih in priljubljenih slovenskih jedi.

Gre za preprosto, a okusno pogačo, ki je priljubljena ob različnih praznikih, druženjih in kot prigrizek ob kavi ali čaju.

Zakaj je posebna? Belokrajnska pogača ni le okusen obrok, temveč ima tudi simboličen pomen. V preteklosti je bila pogača pogosto del običajev ob praznovanjih ali pomembnih dogodkih v življenju ljudi, kot so poroke, birme ali drugi družinski dogodki. Je preprosta jed, a vseeno ima globok kulturni pomen za ljudi v Belokrajini.

Otroke sva pri pripravi pogače vključili v vse faze priprave, od mešanja sestavin do oblikovanja in premazovanja pogače, kar je bilo zanje zelo zabavno in poučno.

Ko je bila pogača pečena, pa smo jo z veliko slastjo pojedli.

Njami.

 

Vesna Kos

(Obiskano 7 krat, 1 obiskov danes)

Morda vam bo všeč tudi...

Orodna vrstica za dostopnost

Dostopnost